Over hoge en lage bloeddruk

Een te hoge bloeddruk vergroot de kans op hart- en vaatziekten en blijft vaak ook nog onopgemerkt. Met een lage bloeddruk loop je geen gevaar, maar het kan soms wel klachten geven. Wij vertellen je graag meer.

Wat is hoge bloeddruk?

Bij een verhoogde bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, is de druk op de bloedvaten te hoog. Komt bij meerdere metingen de bovendruk boven de 140 mmHg uit? Dan kun je spreken van hoge bloeddruk ofwel hypertensie. Ook bij een onderdruk van 90 mmHg of hoger is het goed om oplettend te zijn. Vaak merk je er niets van als je bloeddruk te hoog is. Je kan er jarenlang mee rondlopen en je gewoon gezond voelen. En dat terwijl het ondertussen wel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, zoals hart- en vaatziekten, hartfalen of hartritmestoornissen, hersenaandoeningen en schade aan nieren en ogen.

Daarom is het verstandig om af en toe je bloeddruk te meten, zeker als je wat ouder wordt. Dat kan bij de huisarts, maar thuis is nog handiger omdat je dan makkelijk op verschillende momenten kan meten.

Schommelingen in bloeddruk

Je bloeddrukwaarden zijn afhankelijk van allerlei factoren, zoals je leeftijd, wat je eet, hoeveel je beweegt en of je rookt. Ook ouderdom en erfelijkheid kunnen meespelen. Je bloeddruk is dynamisch en kan van moment tot moment schommelen, bijvoorbeeld door stress of inspanning. Eén meting zegt dus niet zo veel. Pas als over een langere tijd bij meerdere bloeddrukmetingen je waarden afwijken, kun je van een hoge of lage bloeddruk spreken.
 

Bloeddruk-waarden-leeftijd tabel

Wil je snel weten of je bloeddrukwaarden gezond of afwijkend zijn? Check het direct met onze bloeddruk-waarden-leeftijd-tabel.

Bovendruk Onderdruk Advies
Normale bloeddruk + 120 + 80
Licht  tot matig verhoogde bloeddruk 120 - 139 80-89
Verhoogde bloeddruk 140 - 179 90-109 Controleer je bloeddruk vaker, overleg met je arts
Ernstig verhoogde bloeddruk + 180 + 110 Neem direct contact op met je arts

Uitleg bloeddrukwaarden tabel

In onze bloeddrukwaarden tabel zie je direct welke waarden te hoog zijn. In de afgelopen jaren zijn de regels voor het vaststellen van hoge bloeddruk nog wel eens aangepast door nieuwe kennis over bloeddrukwaarden. Een ideale bloeddruk bestaat niet, maar er is wel een bovengrens.

Tegenwoordig liggen de streefwaarden voor zowel volwassen mannen als vrouwen op een bloeddruk onder de 140/90 mmHg. Bij een leeftijd van boven de 60 jaar wordt een bloeddruk van 160/90 mmHg aanhouden als te hoog. Liggen je waarden hoger, dan is het verstandig om extra oplettend te zijn. Een gezonde bloeddruk ligt rond de 120/80 mmHg. Bij een thuismeting liggen je bloeddrukwaarden meestal wat lager dan bij de huisarts. Meet je thuis? Dan adviseert de Hartstichting om een bovendruk van maximaal 135 mmHg aan te houden.

Bron: UMCG

Wat zijn de symptomen van hoge bloeddruk?

De meeste mensen ervaren geen klachten bij hypertensie. Soms is een verhoogde bloeddruk wel te herkennen aan gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, wazig zien, hartkloppingen, een bloedneus, oorsuizen, kortademigheid, spierkramp of spierzwakte.

Wat zijn de oorzaken van hoge bloeddruk?

We kennen 2 vormen van verhoogde bloeddruk met verschillende oorzaken: primaire en secundaire hypertensie. In 90 tot 95 procent van de gevallen is de oorzaak niet bekend en dat noemen we primaire hypertensie. Waarschijnlijk speelt erfelijkheid een rol omdat hoge bloeddruk vaak in de familie zit.

Bij secundaire hypertensie is er wel een aantoonbare medische oorzaak, zoals een ziekte aan de nieren of urinewegen, bijnierziekte die invloed heeft op de hormoonhuishouding, slaapapneu, bijwerking van medicijnen of diabetes. Ook een ongezonde leefstijl kan een oorzaak zijn. Denk aan te veel alcohol drinken, te zout eten, te weinig lichaamsbeweging, overgewicht, roken of veel drop eten of zoethoutthee drinken.

Hoge bloeddruk bij zwangerschap

Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, ofwel zwangerschapshypertensie, komt vooral voor bij de eerste zwangerschap en brengt extra risico’s met zich mee voor de baby. Daarom meet de verloskundige of gynaecoloog bij zwangere vrouwen tijdens elke controle de bloeddruk om te kijken of de waarden op een gezond niveau liggen.

Zwangerschapshypertensie heeft namelijk invloed op de placenta en kan zorgen voor groeiachterstand bij de baby. Ook kan een verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap samen gaan met eiwitverlies in de urine. Dit veroorzaakt zwangerschapsvergiftiging, ook wel pre-eclampsie genoemd. Als een verhoogde bloeddruk gepaard gaat met stoornissen in het bloed, spreken we van het HELLP-syndroom. Pre-eclampsie en HELLP-syndroom zijn voor moeder en kind levensbedreigend. Gelukkig heeft zwangerschapshypertensie over het algemeen weinig gevolgen, maar het is wel goed om je bloeddruk extra goed in de gaten te houden als je zwanger bent.


Wat is lage bloeddruk?

Bij lage bloeddruk, ook wel hypotensie genoemd, ligt de bloeddruk bij mannen onder 110/70 mmHg en bij vrouwen onder 100/60 mmHg. Dit komt veel minder vaak voor dan hoge bloeddruk en is meestal onschuldig. Je merkt meestal niet eens dat je het hebt, maar soms geven te lage bloeddrukwaarden wel gezondheidsklachten. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van vermoeidheid, duizeligheid, sterretjes zien of flauwvallen. Meestal gaan deze klachten vanzelf weer over.

Wat te doen bij hoge bloeddruk of lage bloeddruk?

Is je bloeddruk te laag, dan hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt wel naar de huisarts gaan als je symptomen van lage bloeddruk herkent en de klachten lang aanhouden of steeds weer terugkomen.

Als je bloeddruk te hoog is, raden we aan om je bloeddruk regelmatig te meten en te werken aan een gezonde leefstijl. Bekijk hieronder producten die daarbij kunnen helpen.

Bloeddrukmeter

Het is goed om regelmatig je bloeddruk te checken, vooral als je wat ouder bent. Met een bloeddrukmeter controleer je thuis makkelijk en snel je bloeddrukwaarden. Wij hebben een groot aanbod van betrouwbare en gebruiksvriendelijke meters voor thuisgebruik. Hulp nodig bij het vinden van een meter? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Glucosemeter

Veel mensen met diabetes hebben ook te hoge bloeddrukwaarden. Heb je diabetes en een te hoge bloeddruk? Dan heb je een grotere kans op onder andere hart- en vaatziekten, nieraandoeningen en oogproblemen. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes in combinatie met hypertensie lopen meer risico op zwangerschapsvergiftiging. Controleer daarom ook je glucosewaarden. Dit kun je makkelijk checken met onze glucosemeters voor thuisgebruik.

Weegschaal

Overgewicht en hoge bloeddruk gaan vaak hand in hand. Daarom kan het verstandig zijn om af te vallen als je te zwaar bent. Weeg jezelf dus regelmatig. Zo weet je of je op de goede weg bent en of het eventueel nodig is om te werken aan een gezondere leefstijl. Wij hebben in ons assortiment allerlei soorten weegschalen: van simpele analoge modellen tot lichaamsanalyse-weegschalen die ook je BMI, vetpercentage en vochtgehalte berekenen.

Cholesterolmeter

Vaak hebben mensen met een verhoogde bloeddruk ook een verhoogd cholesterol. Net als bij te hoge bloeddrukwaarden blijven te hoge cholesterolwaarden vaak onopgemerkt, dus is het goed om in de gaten te houden. Met een cholesterolmeter check je je cholesterolgehalte makkelijk zelf.

 

Advies nodig?

Neem even contact op met onze klantenservice: telefonisch, via e-mail of via de chat. Wij helpen je graag met een persoonlijk advies.

 

Waar bent u naar op zoek?

Uw winkelmandje